خمکاری پروفیل چیست؛ خم کردن به روش دستی و ماشینی
خمکاری پروفیل چیست؛ خم کردن به روش دستی و ماشینی
خدمات خمکاری پروفیل آهن چه به صورت دستی و چه به صورت ماشینی دارای نکات مهمی از جمله محاسبه خم پروفیل و انتخاب درست شیوه خمکاری است. میدانیم که پروفیل محصولی است که در صنایع مختلف به طور گستردهای استفاده میشود. به طور کلی به هر محصولی که دارای سطح مقطع توخالی باشد، پروفیل گفته میشود.
بیشترین کاربرد پروفیل در صنعت ساختمان سازی میباشد. با توجه به کاربردهای زیاد و متنوع این محصول، خمکاری پروفیل با روشهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. اینکه از چه روشی برای خمکاری استفاده میشود در این مقاله به آن میپردازیم. برای آشنایی بیشتر با این محصول توصیه میکنیم حتما در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
*** خمکاری پروفیل چیست؟
از دیر باز در طراحی و معماری آثار بشری استفاده از خم و انحنا در زیبا کردن ظاهر اثر، نقش چشمگیری داشته است. پروفیل پر کاربردترین ماده اولیه ساخت بسیاری از مصنوعات فلزی است. استفاده از روشهای خمکاری پروفیل های مختلف، علاوه بر افزایش قابلیت ساخت محصولات با شکلهای گوناگون سبب زیبا و دوست داشتنیتر شدن مصنوعات فلزی میشود.
همانطور که گفتیم پروفیل مقطعی طویل با سطح مقطع ثابت و توخالی میباشد. با توجه به کاربردهای متنوع این محصول، شکل دادن و ایجاد طرحهای مختلف یکی از چالشهایی بوده است که کاربران با آن مواجه بودهاند. برای ایجاد شکل و طرحهای مختلف بایستی از خمکاری پروفیل استفاده کرد.
خمکاری پروفیل به فرآیندی گفته میشود که در آن با ایجاد زوایای مختلف در جهات متفاوت، شکل دلخواه بوجود میآید. فرآیند خمکاری اصولا با هدف زیباتر شدن، نیاز به انحنا در ساخت و ساز و سهولت کار به کمک ابزار آلات و تجهیزات مخصوص بر روی محصول نهایی پس از تولید پیاده میشود. قیمت پروفیل و قوطی با توجه به نوع خمکاری که روی آن انجام شده است، متفاوت خواهد بود.
*** آشنایی با انواع پروفیل
قبل از اینکه با فرآیند خمکاری پروفیل آشنا شوید، بهتر است ابتدا انواع پروفیل را بشناسید. این محصول دارای انواع مختلفی در بازار است و در ابعاد مختلفی تولید میشود. اما اگر بخواهیم به رایج ترین آنها اشاره کنیم میتوان قوطی صنعتی، ساختمانی و مبلی را نام برد.
پروفیل به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم تولید میشود. در روش مستقیم، ورق فولادی شکل داده شده و به یک قوطی تبدیل خواهد شد اما در روش غیرمستقیم ابتدا لوله را تولید کرده و سپس طی فرآیندی آن را شکل داده به به صورت قوطی در میآورند.
با توجه به نوع روش تولید، دو نوع پروفیل در بازار موجود است که عبارتند از پروفیل باز و پروفیل بسته.
- پروفیل باز: این نوع از پروفیل شامل محصولاتی مانند تسمه، نبشی، ناودانی و میلگرد میشود.
- پروفیل بسته: سطح مقطع این نوع از محصولات که به شکل توخالی میباشد، شامل محصولاتی همچون قوطی، پروفیل درب و پنجره و پروفیل دربهای کرکره برقی میشود.
*** کاربردهای پروفیل چیست؟
یکی از عوامل موثر در خمکاری پروفیل، کاربرد آن میباشد. آیا میدانید پروفیل در چه زمینههایی استفاده میشود؟ همانطور که گفتیم از پروفیل در صنایع مختلفی استفاده میشود.
بنابراین فرآیند تولید و خمکاری آنها از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. به عنوان مثال پروفیلهایی که به شکل قوطی بوده و مقاطع کوچکی دارند، در خودرو سازی، ساخت
درب و پنجره و نردههای فلزی کاربرد دارند. قوطیهایی با مقطع مربعی که دارای مقاطع بزرگتری بوده و به اسم ستون شناخته میشوند، در صنایع دیگری همچون
ساختمان سازی، اسکلت ساختمانها و ساخت شاسی تریلرها مورد استفاده قرار میگیرند.
*** روشهای خمکاری پروفیل
پروفیلها بعد از تولید برای کاربردهای گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به کاربرد مورد نظر، برای دستیابی به قطعات مختلف در طرحها و شکلهای
متفاوت باید عملیات خمکاری را بر روی پروفیل انجام داد. این فرآیندها معمولا شامل جوشکاری، خمکاری، برشکاری و مونتاژ میباشد. گاهی در خمکاری پروفیل
به مانند خمکاری میلگرد برای زاویه دادن به آن و گاهی برای زیبایی آن انجام میشود. در ادامه مطلب به روشهای مختلف خمکاری پروفیل میپردازیم.
*** خمکاری پروفیل به روش دستی
خمکاری پروفیل دستی یکی از روشهای شکل دهی پروفیلها محسوب میشود. در این روش صنعتگران از قالبهای خم و اعمال نیرو استفاده میکنند تا بتوانند شکل پروفیل را تغییر دهند. در این روش از قالبها و چکش برای تغییر شکل استفاده میشود. همچنین از ابزارهای کمکی و تسمه نیز برای خمکاری دستی استفاده میشود.
*** استفاده از حرارت در خمکاری پروفیل دستی
در خمکاری پروفیل دستی گاهی اوقات با توجه به ضخامت بالای قطعه، علاوه بر ابزارهای کمکی و اعمال نیروی فیزیکی بایستی از حرارت برای شکل دهی استفاده شود. برای این کار یا پروفیل درون کوره قرار میگیرد تا حرارت ببیند، یا اینکه در تماس مستقیم با شعله قرار میگیرد تا اعمال نیرو روی آن راحت تر انجام پذیرد.
به طور کلی در روش دستی از ابزارهای بسیار ساده و غیرمجهزی استفاده میشود که در نتیجه به نیروی فیزیکی نیاز خواهد بود. در مقابل برای راحتی کار روش صنعتی خمکاری ارائه شده است که در آن از دستگاههای بسیار مجهزی استفاده میشود.
*** خمکاری پروفیل به روش صنعتی
برای خمکاری انواع پروفیلها به روش صنعتی از دستگاههای مجهز و مختلفی استفاده میشود. برای پروفیلها با ابعاد متفاوت، دستگاههای مختلفی در نظر گرفته میشوند تا بتوان هر کدام را به صورت مطلوبی شکل داد و در صنایع مختلفی استفاده کرد. بیشتر اوقات هدف از خمکاری ایجاد طرح و زیبایی در قطعه پروفیل میباشد.
*** انواع دستگاه خمکاری پروفیل
در روش صنعتی خمکاری انواع پروفیلها از دستگاههای مختلفی استفاده میشود. هر کدام از این دستگاهها قیمت متفاوتی دارند که در ادامه آنها را بیان میکنیم.
- دستگاه خم پروفیل
- دستگاه خمکن برای پروفیلهای بسیار بزرگ
- دستگاه فرم دهنده پروفیل
- دستگاه خمکن تیر و پروفیل
- ماشین فرمینگ پروفیل
- دستگاه خمکن پروفیل و لوله
- ماشین خم لوله و خم پروفیل
- دستگاه خمکن پروفیل و تسمه
- دستگاه خمکن پروفیل نیمه اتوماتیک
- دستگاه خمکن پروفیل و ایجاد مارپیچ
- دستگاههای خمکن پروفیل عمودی و افقی
- دستگاه رول کن لوله و پروفیل
- ماشین رول کننده و فرم دهنده پروفیل
- ماشین خمکن پروفیل دستی
- دستگاه رول کن پروفیل عمودی و افقی
- دستگاه خمکن پروفیل چندکاره
- دستگاه فرم دهنده پروفیل و مجهز به سیستم کنترل
- دستگاه خم کن پروفیل دستی و برقی
دستگاههای نام برده شده دارای تنوع بیشتری هستند که در اینجا برخی از آنها را نام بردیم. در خرید این دستگاهها باید به نوع پروفیلی که قرار است خمکاری شود، دقت نمود.
*** جنس پروفیل و دستگاه مورد نیاز آن
پروفیلها از نظر جنس، ابعاد و شکل ظاهری با یکدیگر تفاوتهایی دارند. برای مثال دستگاه مورد نظر برای پروفیل آهنی، آلومینیومی، فولادی و مسی متفاوت خواهد بود.
از دستگاه خمکاری پروفیل برای خمکاری انواع پروفیل به روش رول نورد سرد استفاده میشود. این دستگاه روی انواع پروفیلها با شکل و ابعاد مختلف، فرآیند خمکاری را اعمال میکند. معمولا برای خمکاری لولهها، میله، نبشی، تیرها، پروفیلهای T شکل و U شکل از این دستگاه مجهز استفاده میشود.
برای اینکه دستگاهها بتوانند انواع پروفیلها با جنس های مختلف را خمکاری کنند، باید از رولهای متفاوت و مناسب استفاده کنند. دلیل این تنوع دستگاه این است که با تغییر جنس و شکل مقطع پروفیل، شرایط خم نیز تغییر میکند. همچنین باید بدانید که برای خمکاری پروفیلهای آلومینیومی از دستگاه خمکن ورق آلومینیومی استفاده میشود که دلیل آن هم این است که جنس رول و نیرویی که بر پروفیل وارد میکند، با سایر دستگاهها متفاوت است.
*** انواع نیروهای وارد شده برای خمکاری پروفیل
شاید برایتان سوال پیش بیاید که نیروهای وارد شده در عملیات خمکاری انواع پروفیلها به چه روشی وارد میشوند؟ به سه روش این نیروها توسط دستگاهها به قطعه وارد میشوند که به شرح زیر خواهد بود.
- دستگاههایی که به وسیله دو رول زیرین، به طور همزمان به صورت جداگانه به قطعه نیرو وارد میکنند.
- دستگاههایی که به وسیله یکی از رولهای زیرین به پروفیل نیرو وارد میکنند.
- دستگاههای خمکاری که به کمک رول فوقانی خود به قطعه مورد نظر نیرو وارد میکنند.
*** کاربرد و مزیت خمکاری پروفیل
همانطور که گفتیم از پروفیل در صنایع مختلفی استفاده میشود و کاربردهای متنوعی دارد. خمکاری این محصول از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا با تغییر شکل آنها، محصولات کاربردی جدیدی تولید خواهد شد که در صنایع مختلف بکار برده میشود. از جمله کاربردهای پروفیلهای حاصل از خمکاری میتوان به سازههای فلزی ساختمانها، تجهیز نمای داخلی تونلها و همچنین متروها اشاره کرد.
در ساختمان سازی برای درب و پنجره، دیوار پرده، سقف، استخوان بندی گلخانهها، ساخت تجهیزات ورزشی و قفسه برای نمایشگاهها از محصولات خمکاری شده پروفیل، استفاده میشود. در نتیجه میتوان به اهمیت خمکاری انواع پروفیل پی برد.
*** نتیجه گیری
فرآیند خمکاری پروفیل یکی از مراحل تولید این محصول میباشد که بنابه کاربرد مورد نظر استفاده میشود. به طور کلی دو روش دستی و صنعتی برای خمکاری وجود دارد. خمکاری به روش صنعتی کار را راحت کرده و تنوع شکل پذیری را بالا برده است. با توجه به جنس و ابعاد پروفیل بهتر است از دستگاه مخصوص به ان پروفیل استفاده شود. امیدواریم تا با مطالعه مقاله فوق پاسخ سوالهایتان را دریافت کرده باشید.
منبع:ارتان پرس