معرفی 9 پروفیل سبک + کاربردهای آن ها
معرفی 9 پروفیل سبک + کاربردهای آن ها
به چه پروفیلهایی، سبک گفته میشود؟
پروفیلها از نظر استاندارد به دو نوع ساختمانی و سبک دستهبندی میشوند. پروفیلهای ساختمانی از ورقهای سیاهی تولید میشوند که با فرایند نورد گرم و از بیلتها به وجود آمدهاند. این ورقها با عبور از دستگاههای نورد به شکل قوطی و پروفیل درآمده و پس از جوش دادن درزشان و فرایندهای نهایی آمادهی استفاده میشوند.
اما پروفیلهای سبک از ورقهایی به نام ورق روغنی تولید میشوند که نتیجهی نورد سرد شدن ورقهای سیاه میباشند. این ورقها هم پس از عبور از دستگاههای مختلف و تغییر شکل دادن به قوطی، جوش داده شده و پس از فرایندهای نهایی آماده استفاده میشوند. پروفیلهای سبک علاوه بر زیبایی ظاهری و ظرافتی که دارند شامل استحکام و مقاومت مناسبی بوده و قیمت بهتری را نسبت به قیمت پروفیل آهن دارند. این موضوع باعث شده تا در موارد ممکن استفاده از این مقاطع به پروفیلهای سیاه ترجیح داده شود. پروفیلهای سبک در ابعاد و ضخامتهای گوناگونی تولید میشوند که هر کدام در کاربردهایی خاص مورد استفاده قرار میگیرند. در ادامه با برخی از ابعاد این پروفیلها آشنا شده و کاربردهای آنها را بررسی میکنیم.
1. پروفیل سبک 16*16
یکی از ظریفترین پروفیلهای مبلی، پروفیل سبک 16*16 است که در صنایع دکوراتیو و لوازم تزئینی کاربرد ویژهای را دارد. ظرافت و استحکام این سایز از پروفیل سبک باعث شده تا بتوان از آنها در صنعت لوسترسازی که به پروفیلهای ریز اما محکمی نیاز دارند استفاده شود. استفاده از قوطی 16*16 برای ساخت لوستر به این صورت است که به علت نازک و انعطافپذیر بودن این مقاطع، خمشهای لازم را روی آنها انجام داده و با در کنار هم قرار دادن آنها و سایزهای دیگر پروفیل، مجموعهای زیبا از طرح و نقش و استحکام را میسازند.
2. پروفیل سبک 10*20
قوطی 20*10 یکی از پرکاربردترین پروفیلهای سبک با ابعادی کوچک است که در ضخامتهای مختلفی به تولید میرسد. این نوع از پروفیل مبلی در صنایع مختلف از محبوبیت خوبی برخوردار بوده و کاربردهای زیادی را در ساخت محصولاتی متنوع دارد. از پروفیل سبک 20 در 10 با ضخامت 0.7 میلیمتر برای ساخت چهارپایه اجاق گاز که علاوه بر محکم بودن، باید در مقابل گرما نیز مقاوم باشد استفاده میشود. یا در تولید لوسترها و پایههای آن میتوان از این ابعاد از پروفیل سبک استفاده کرد. از دیگر کاربردهای پروفیل سبک 10*20 میتوان به تولید تختخواب و پایهی آن نیز اشاره کرد. از جمله دلایلی که از این پروفیل برای ساخت محصولاتی متنوع استفاده میشود، استحکام و ابعاد ویژهی قوطی 20در10 است که این محصول را به مقطعی پرکاربرد تبدیل کرده است.
3. پروفیل سبک 20*20
پروفیلهای مربعی در بسیاری از کاربردها نقشی اساسی داشته و از اجزای جدانشدنی آنها به حساب میآیند. یکی از پرکاربردترین پروفیلهای مربعی سبک، قوطی 20*20 است که کاربردهای گستردهای را در صنایع و تولیدیهای مختلف ارائه میدهد. از جمله کاربردهایی که برای قوطی 20*20 میتوان نام برد تولید میزهایی با ابعاد متناسب است. با توجه به ظرافت قوطی 20 در 20 ساخت میزهای بزرگ با این نوع از پروفیل امکان پذیر نیست. البته در برخی از میزهای بزرگ نیز از این پروفیل به عنوان تزئین و طرح و نقش استفاده میشود.
از ضخامت 0.8 پروفیل 20در20 برای ساخت اسکلت مبلها نیز استفاده میشود. این اسکلتها پایهی تحملکنندهی وزن در مبلها بوده و اگر استحکام لازم را نداشته باشند باعث تخریب کل سازه میشوند. به همین دلیل است که از پروفیل 20 در 20 برای ساخت این اسکلتها استفاده میشود.
از دیگر کاربردهای پروفیل 20*20 میتوان به ساخت تخت خواب که در آن از ضخامت 0.7 این مقطع استفاده میشود اشاره کرد. میز عسلی، پایه لوستر و 4 پایه اجاق گاز نیز از جمله محصولاتی هستند که از این پروفیل در ساخت آنها بهره گرفته شده است.
4. پروفیل سبک 10*25
قوطی 25*10 از جمله مقاطعی است که به علت ظرافت خاصی که دارد در برخی موارد خاص به کار برده میشود. از جمله مواردی که در آن از این پروفیلها استفاده میشود میتوان به تولید لوستر و استندهای فلزی اشاره کرده. برایی تزئین و طرح و نقش روی دربهای فلزی نیز از این مقاطع استفاده میشود.
5. پروفیل سبک 25*25
در میان پروفیلهای مربع، قوطی 25*25 یکی از پرکاربردترینها و منعطفترینها است. به همین دلیل شاید در بسیاری از محصولات فلزی این مقطع را ببینید. استحکام و سطح مقطع متناسب این پروفیلها باعث شده تا از آنها در ساخت پایه میزها که وزن کل میز را به دوش میکشند استفاده شود. اسکلت مبلها از دیگر مواردی است که به دلیل خواص منحصربهفرد پروفیل 25 در 25 از آن استفاده میکنند.
از دیگر محصولاتی که با قوطی 25*25 تولید میشوند و امروزه طرفداران زیادی را هم پیدا کرده است میتوان به رگالهایی اشاره کرد که به صورت استند و گاها چند طبقه ساخته میشوند. 4 پایه اجاق گاز نیز امکان تولید شدن با این مقاطع را دارد.
البته باید توجه داشت که استفاده از قوطی 25*25 باید متناسب با محصولی باشد که قصد تولید آن را دارید. چرا که در صورت وارد آمدن فشار بیش از حد به هر پروفیلی امکان آسیب دیدن آن وجود دارد.
6. پروفیل سبک 20*30
هرچه ابعاد و ضخامت پروفیلها بزرگتر شود استحکام بیشتری را ارائه داده و در نتیجه کاربرد آنها در ساخت محصولات مستحکم بیشتر میشود. قوطی 30*20 اگر چه ابعاد متوسطی دارد اما در مقایسه با قوطیهای کوچکتری مثل پروفیل 16 در 16 استحکام بیشتری داشته و کاربرد بیشتری را در پایهها و اسکلت محصولات خواهد داشت. به عنوان مثال از این پروفیل در ساخت اسکلت مبل، پایه استندها و پایه میزهای فلزی استفاده میشود تا از استحکامی که ارائه میدهد بهره گرفته شود.
4 پایههای بزرگ اجاق گاز نیز به علت گرمای زیادی که باید تحمل کنند و وزن زیادی که روی آنها وارد میشود نیاز است تا از مقاطعی مستحکم استفاده کنند. از این رو از قوطی 30*20 در تولید این محصولات استفاده میشود. البته محصولات دیگری مثل لوسترها که نیاز به پایههایی مقاوم دارند نیز از این مقاطع مستحکم استفاده میکنند.
7. پروفیل سبک 30*30
یکی از محبوبترین پروفیلهای سبک مربع، قوطی 30*30 است که در بسیاری از کاربردهای صنعتی و تولیدی مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله جاهایی که از این پروفیل بهره گرفته میشود میتوان به ساخت نرده، ساخت قفسههای فلزی، تولید چهارپایه برای اجاق گاز، تولید برخی از انواع تخت خواب، ساخت اسکلت مبل و تولید برخی از انواع میزهای فلزی اشاره کرد.
8. پروفیل سبک 40*20
یکی از پرکاربردترین مقاطع از میان پروفیلهای سبک، قوطی 40*20 است. ابعاد مناسب این پروفیل باعث شده تا از آن در کاربردهای متنوعی مورد استفاده قرار بگیرد. از جمله کاربردهایی که برای قوطی 40 در 20 میتوان ذکر کرد عبارت است از:
- انواع تختهای بیمارستانی و تجهیزات آزمایشگاهی
- ساخت اتاق و تجهیزات انواع خودروها از جمله، تریلرها و یدک کشها
- ساخت انواع چرخهای دستی و برقی
- ساخت انواع باربندها
- ساخت پارکینگهای مکانیزه
- ساخت بالابر و جک خودرو
- ساخت انواع میزهای فلزی
- ساخت قفسههای فلزی
- ساخت یخچال
- ساخت پلهای عابر پیاده
- ساخت انواع درب و پنجره و باراندازها
- ساخت پله فرار، آسانسوز و نرده
- ساخت تابلوهای راهنمایی رانندگی
- ساخت وسایل بدنسازی
- ساخت گلخانه
9. پروفیل سبک 50*50
از مستحکمترین پروفیلهای سبک مربع میتوان به قوطی 50*50 که از مقاومت بالایی برخوردار است اشاره کرد. این پروفیل به دلیل ابعاد و استحکامی که دارد در برخی از کاربردهای خاص مورد استفاده قرار میگیرد. از جملهی این کاربردها میتوان به تولید چارچوب های بزرگ فلزی یا فولادی، پوششدهی و مستحکم سازی سقف سولهها، استحکام بخشیدن به قسمت های مختلف ساختمان و سازه های فولادی، ساخت قفسههای فلزی، ساخت چهارپایه اجاق گاز و … اشاره کرد.
جمعبندی
پروفیلهای سبک که از ورقهای روغنی تولید میشوند دارای استحکام مناسبی بود و در موارد متنوعی کاربردهای مهمی را شامل میشوند. ابعاد مختلف این مقاطع که در این مقاله به معرفی 9 مورد از آنها پرداختیم در صنایع و تولیدیهای مختلفی به کار گرفته میشوند. ساخت زیرساختهایی مثل پلها، ساخت اسکلت وسایلی مثل مبل و میز و ساخت وسایلی مثل چهارپایه اجاق گاز و رگال از جمله مواردی است که به عنوان کاربرد این مقاطع مهم میتوان ذکر کرد.
منبع: صبا پروفیل